Hoe ontstaan klachten?

Manuele therapie gaat er vanuit dat alle gewrichten van het menselijk lichaam, en hun bijbehorende spieren en zenuwen, een eenheid zijn en ook zo functioneren. Bij klachten aan een of meerdere gewrichten is dus vaak het hele lichaam betrokken.

Compensatiestrategieën

Door bijvoorbeeld een ongeluk (verzwikte enkel, aanrijding, val van trap) of veranderde werkomstandigheden, kan de functie van een of meerdere gewrichten verstoord raken. Deze verstoorde gewrichtsfunctie kan direct klachten veroorzaken. Wanneer deze functie niet volledig herstelt zal het lichaam compensatie strategieën gaan ontwikkelen om toch zoveel mogelijk pijnvrij te kunnen functioneren. Bijvoorbeeld het anders bewegen in knie, heup, lage rug en uiteindelijk nek na een flinke enkelkneuzing.

Dit kan een tijd goed gaan, totdat de persoon in kwestie een nieuwe activiteit gaat ontplooien, bijvoorbeeld hardlopen. De compensatiestrategieën kunnen in deze situatie tekort schieten, waardoor deze persoon nekklachten krijgt. Behandeling van alleen de nek zal dan onvoldoende helpen, omdat de oorzaak van de klachten in de enkel te vinden is. De manueel therapeut stimuleert daarom zowel de nek als de knie, heup, lage rug en enkel, zodat de onderdelen van de totale gewrichtsketen beter gaan samenwerken en het lichaam in totaliteit makkelijker gaat bewegen.