Whiplash

“Whiplash” betekent “zweepslag”. Oftewel: een heftige, vrije zwiepbeweging die met veel snelheid en kracht gepaard gaat. Tijdens een ongeval (maar ook tijdens bungee jumpen of sporten) kunnen hoofd en nek zo’n heftige zwiepbeweging maken. Tijdens een achteraanrijding bijvoorbeeld zwiepen hoofd en nek eerst naar achteren en vervolgens naar voren. Hierdoor kan letsel ontstaan aan wervels, wervelgewrichten, tussenwervelschijven, banden, spieren, zenuwen en hersenweefsel.

Symptomen

Er zijn diverse lichamelijke symptomen die worden veroorzaakt door een whiplash. De nek en soms zelfs de hele rug is stijf en pijnlijk en er is zeer regelmatig sprake van hoofdpijn. Ook kunnen mensen last hebben van vermoeidheidsklachten. Deze klachten kunnen soms nog jaren na een aanrijding aanwezig zijn en een grote impact hebben op iemands dagelijks leven.

Behandeling met manuele therapie e.s.

Klachten als gevolg van een whiplash worden veelvuldig behandeld binnen onze manuele therapiepraktijk. Met hele zachte behandeltechnieken laten we het lichaam weer functioneren zoals het voor het ongeluk deed. Wij werken met u aan het wegnemen van de oorzaak van de nog aanwezige klachten en leren u geen compensatie strategieën aan. Waar nodig zal er worden samengewerkt met een (sport)fysiotherapeut of osteopaat om er voor te zorgen dat u aan het eind van het behandeltraject met minder (of geen) pijn en meer energie uw dagelijkse bezigheden kunt voortzetten.