Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze, ook wel costochondritis genoemd, is een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas, die ernstige pijnklachten kan veroorzaken. De oorzaak van dit syndroom is niet met zekerheid vast te stellen. Het lijkt er sterk op dat een verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom en ribben een grote rol speelt in het ontstaan van de ziekte. Aangezien er zeer weinig bekend is over dit syndroom en er alleen maar behandelingen bestaan die zich richten op symptoombestrijding, hebben wij de behandeling van dit syndroom tot speerpunt binnen onze praktijk gemaakt. Voor meer info hier over zie Tietzebehandeling.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van het syndroom van Tietze is een hevige, soms stekende pijn op de borst. De pijn wordt groter bij aanraking of druk en kan door verkramping uitstralen naar de armen, ribben of rug. De pijn neemt ook toe bij inspanning en sneller ademen. Daarnaast kan benauwdheid ontstaan en is de huid op het borstbeen vaak gezwollen en verkleurd, daar waar het kraakbeen ontstoken is.

Behandeling met manuele therapie e.s.

Er worden met manuele therapie e.s. goede resultaten geboekt bij de behandeling van het syndroom van Tietze. De behandeling richt zich op het wegnemen van de mogelijke oorzaak van het syndroom (de verminderde beweeglijkheid van wervelkolom en ribben) en niet alleen op het bestrijden van de symptomen. Hierdoor nemen de klachten structureel af.