Scoliose

Scoliose is een verkromming van de wervelkolom (ruggengraat). Als de wervelkolom naar één kant krom groeit, wordt dit een C-vormige scoliose genoemd. Als de wervelkolom naar twee kanten krom groeit, en dus twee bochten maakt, is het een S-vormige scoliose. De oorzaak van de scoliose is in de meeste gevallen onduidelijk. Het gehele lichaam is er meestal bij betrokken.

Symptomen

Een scoliose kan zeer uiteenlopende klachten geven waaronder pijn in de rug op diverse locaties, stijfheid tijdens bewegen, moeite met ademhalen, vermoeidheid na statisch belasten en hoofdpijnklachten. Overigens hoeft een scoliose niet altijd klachten te geven.

Behandeling met manuele therapie e.s.

Het feit dat het gehele lichaam betrokken is bij de oorzaak van scoliose maakt dat het moeilijk is èèn onderdeel als veroorzaker aan te wijzen. Scoliose zit dus nergens. Het heeft geen locatie. Het is een probleem in de onderlinge samenwerking van de gewrichten van de wervelkolom. Vaak ontstaan hierdoor ook problemen in de samenwerking van deze gewrichten met de gewrichten van de ledematen en het hoofd. Manuele therapie e.s. laat de totale gewrichtsketen van het lichaam weer beter samenwerken en is daardoor zeer geschikt voor het behandelen van scoliose. Wij kunnen met de behandeling de scoliose niet opheffen, maar kunnen er wel voor zorgen dat het hele lichaam beter gaat bewegen. Hierdoor neemt de spanning op structuren die pijn veroorzaken af.

In sommige gevallen is er overigens wel een duidelijke oorzaak voor de scoliose aan te wijzen. In dit geval kunnen wij er alleen voor zorgen dat de klachten die ontstaan als gevolg van de scoliose verminderen.