Knieklachten

Knieklachten komen zeer  regelmatig voor. Wanneer er op een röntgenfoto of MRI een gescheurde kruisband of meniscus te zien is, dan is het duidelijk waar de klachten vandaan komen. Maar in de meeste gevallen is de oorzaak onbekend. Klachten lijken uit het niets op te komen  en nemen langzaam toe tijdens activiteiten zoals hardlopen, traplopen of fietsen.

Een mogelijke oorzaak kan een oude blessure van de knie zijn waarna er nog een stukje bewegingsbeperking in de knie is blijven bestaan. Het lichaam past zich hierop aan. Er kunnen bijvoorbeeld na een jaar knie, enkel, heup of rugklachten ontstaan die met lokale behandelingen niet op te lossen zijn. Het is van belang dat de aanwezige bewegingsbeperking wordt opgeheven om weer normaal, zonder aanpassingen te kunnen functioneren.

De knie is een belangrijk gewricht dat zich slecht kan aanpassen aan een veranderd bewegingspatroon als gevolg van bijvoorbeeld rugklachten. Als gevolg van een rugklacht kan het nodig zijn om tijdelijk de pijn te ontwijken en met het bekken weg te gaan draaien. Om rechtdoor te kunnen blijven lopen zal de heup zich hier op moeten aanpassen met een draaibeweging die dit neutraliseert. Het bovenbeen draait hierbij om zijn as. Aan de bovenkant van het bovenbeen zit de heup en aan de onderzijde het kniegewricht, dat een stuk minder kan draaien dan de heup. Er ontstaat op deze manier irritatie in het kniegewricht.