Hernia

Een hernia is de uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaal gesproken in ligt. De bekendsten zijn de rug- en nekhernia, waarbij een tussenwervelschijf uitstulpt. Een tussenwervelschijf zit tussen twee rug- of nekwervels in en bestaat uit een taai omhulsel van kraakbeen, met in het midden een geleiachtige kern. Bij grote belasting kan het omhulsel scheuren en komt de geleiachtige kern naar buiten. Deze uitpuilende kern kan op zenuwen in rug of nek drukken, wat pijn en zelfs uitval in armen of benen kan veroorzaken.

Symptomen

Vaak is er sprake van pijn in de rug of nek, die uitstraalt naar armen of benen. Deze pijn wordt vaak heviger door hoesten, niezen of persen. Ook wordt de pijn erger als er aan een beknelde zenuw getrokken wordt, bijvoorbeeld door het op de rug liggend gestrekt optillen van een been. Daarnaast kan de beknelde zenuw uitvallen, wat resulteert in spierfunctieverlies of een ‘doof’ gevoel in armen of benen.

Behandeling met manuele therapie e.s.

Door behandeling met manuele therapie e.s. proberen wij de oorzaak van het ontstaan van de hernia weg te nemen. Door de uiterst zachte behandeltechnieken is dit voor patiënten met een hernia een veilige behandeling om te ondergaan.