CANS/RSI

CANS (Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder) is de huidige benaming van wat vroeger RSI (Repetitive Strain Injury) genoemd werd. Het is een verzamelnaam voor klachten die voorkomen in bovenrug, nek-en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. Vaak is de pijn voelbaar van schedel tot en met hand(en). De klachten geven forse beperkingen in het dagelijks leven.

Symptomen

In de beginfase zijn er klachten tijdens specifieke bezigheden (zoals computeren). Deze uiten zich in allerlei vormen in de nek, schouder, arm of hand. Het zijn tintelende, gevoelige of vermoeide gevoelens. De klachten verdwijnen na een rustperiode en zijn dus nog duidelijk verbonden aan een specifieke activiteit.In de vervolgfase treden de klachten echter niet meer alleen op tijdens deze acitiviteit, maar ook tijdens andere activiteiten en rust. De klachten variëren van lichte tintelingen tot brandende pijn en soms zelfs krachtverlies. In de laatste fase is er sprake van constant aanhoudende klachten.

Behandeling met manuele therapie e.s.

De gangbare opvatting is dat door een eenzijdige houding en beweging de spier- en gewrichtsfuncties gestoord zijn geraakt. Onze ervaring is dat de meeste mensen met RSI of CANS in het verleden problemen hebben ontwikkeld in het functioneren van gewrichten elders in het lichaam. Het lichaam gaat zich hierop aanpassen en heeft steeds meer moeite om bepaalde bewegingen te maken en specifieke houdingen aan te nemen. Dit veroorzaakt overbelasting en op den duur klachten. Een enkel- of knieletsel van jaren geleden kan zo uiteindelijk leiden tot RSI of CANS klachten. De klachten lijken op zichzelf te staan maar lokale behandeling geeft geen permanente verbetering.

Behandeling met manuele therapie e.s. zorgt er daarom voor dat de gehele gewrichtsketen van armen en wervelkolom tot en met de voeten weer ruimer en beter kan bewegen. Hierdoor kunnen geïrriteerde spieren makkelijker functioneren en zal de pijn vanuit spieren en gewrichten afnemen. Naast behandeling met manuele therapie e.s. is het van belang frequent en gevarieerd te bewegen.