Artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Het ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam wordt aangemaakt. Hierdoor verslechtert het kraakbeen of verdwijnt het soms zelfs helemaal. Bij artrose vermindert ook een vloeistof genaamd synovium in het gewricht. Deze vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten bewegen en schokken te absorberen. Door vermindering of zelfs afwezigheid van kraakbeen en vloeistof in het gewricht, kunnen botten over elkaar schuren wat veel pijn veroorzaakt.

Symptomen

Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van handen, knieën, schouders, nek en heupen. Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens het bewegen van het aangedane gewricht en door een stijf of stram gevoel. Vooral na een tijdje niet bewegen, zoals ‘s ochtends, is het gewricht stijf en pijnlijk. Ook kan er vochtophoping (als uiting van een onstekingsreactie) en verdikking ontstaan in het gewricht. Dit laatste komt vaak voor bij artrose aan de handen. Gewrichten met ernstige artrose kunnen een krakend gevoel geven. Er kan sprake zijn van bewegingsbeperking en soms zelfs standsverandering.

Behandeling met manuele therapie e.s.

Door een behandeling met manuele therapie e.s. kan de artrose niet verdwijnen. Een behandeling kan er wel voor zorgen dat het proces van artrose wordt vertraagd. Het lichaam gaat door de zachte manier van behandelen in totaliteit makkelijker bewegen. Vaak merken wij dat pijnklachten als gevolg van de artrose afnemen en mensen makkelijker hun dagelijkse bezigheden kunnen uitvoeren.