kraken van nek gevaarlijk

Manueel therapeuten: kraken van nek gevaarlijk

UTRECHT – Kraken van de nek is volgens Nederlandse Vereniging van Manueel Therapeuten niet langer een aan te bevelen behandeling. Tegen dit standpunt komt veel verweer.

Het ‘kraken’ van de nek is een niet-verantwoorde, gevaarlijke behandeling. Dat concludeert het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Manuele Therapie. In november beslist deze vereniging over een voorstel om deze behandeling niet langer aan te bevelen.

Beroerte
Aanleiding om de therapie ter discussie te stellen is een rapportage door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die in 2012 3 meldingen kreeg van patiënten die een beroerte kregen tijdens de behandeling door manueel therapeuten. Bij het manipuleren van de bovenste wervelkolommen was in 2009 al eens iemand overleden en ook in 2006 is een beroerte gemeld.

De signalen van de IGZ waren voor het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) reden om een onderzoek in te stellen naar de effecten van de officieel ‘hoog cervicale manipulatie’ hetende behandeling.

Chiropractoren
Nu de NVMT afstand neemt van het kraken van de nek, vindt de IGZ dat ook andere behandelaars een eind moeten maken aan deze techniek. Binnenkort hebben daarover gesprekken plaats met onder meer de chiropractoren.

Lees het hele verhaal van Paulus Smits zaterdag in de krant of via de iPad app