Visie Manuele Therapie e.s.

Manuele Therapie Utrecht is een prachtige methode om langer bestaande klachten aan te pakken. Elke persoon is uniek. Dit dient gerespecteerd te worden door op zoek te gaan naar de voorkeur van bewegen. De voorkeursbewegingen ontwikkelen zich tijdens het leven van een mens voortdurend. Het menselijk lichaam is dynamisch en veranderlijk. Geen dag is het lichaam exact hetzelfde.

Het menselijk skelet biedt draagkracht. De aanwezige vormen hierin veranderen traag en deze veranderingen liggen aan de basis van de vorm van het lichaam. Vormen van gewrichten veranderen ook traag en deze veranderingen liggen aan de basis van de voorkeur van bewegen.

Het kapsel stuurt het gewricht. Het geeft functie aan het gewricht door de krachten overeen te laten stemmen met de aanwezige vorm. Het is van groot belang dat de relatie tussen vorm en functie (tussen gewricht en kapsel) optimaal is, wil het gewricht en zijn omgeving geen klachten gaan veroorzaken.

De Manuele Therapie Utrecht grijpt aan op deze vorm-functie relatie door de functie te analyseren en te verbeteren. Hierbij maakt het gebruik van een unieke methode waarin niet de pijnlocatie maar het bewegingsapparaat als geheel centraal staat.

Elke klacht geeft problemen op een specifieke locatie in het lichaam, maar ook in de aanpassingen die het lichaam in reactie hierop maakt. Deze compensaties kunnen problemen op zichzelf gaan vormen. Het alleen richten op de pijnlocatie is dan niet voldoende.

Door de individualiteit in bewegen van een persoon in kaart te brengen aan de hand van gestandaardiseerde metingen is het mogelijk een behandeling aan te bieden die uniek is en speciaal op maat voor elke patiënt. In deze analyse wordt voor elk gewricht van het lichaam bepaald in welke driedimensionale richting deze bewogen moet worden om de functie en de vorm weer bij elkaar te laten passen. Dit worden gewrichtsmanipulaties genoemd. Dit gaat zo zacht dat het altijd binnen de grens van het gewricht blijft. Het herstelvermogen van de gewrichten worden niet overschreden en daarmee is het een uiterst veilige methode die zeer geschikt is voor allerlei klachten van uiteenlopende aard.

Ook is de therapie geheel gebaseerd op de snelheid waarmee het bindweefsel kan herstellen. Er wordt niet binnen 2 weken opnieuw behandeld. Dit geeft een duidelijk behandelbeleid waarin het tempo van de patiënt en niet de agenda van de therapeut bepalend is voor de frequentie van de behandelingen. Het bindweefsel verwerkt de input die het tijdens behandelingen krijgt in een nieuwe functie.

Doordat er per behandeling een volledig uur besteed wordt zijn de sessies vrij intensief maar doeltreffend. Het is gemakkelijker afspraken maken doordat de frequentie laag ligt. Vaak zijn tussen de 4 en 6 behandelingen binnen in een periode van een jaar voldoende, wat de investering qua financiën en tijd gering maakt.

Kortom: een efficiënte en eerlijke behandelmethode waar maatwerk geleverd wordt, waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat.