De prikkel van de behandeling

Wat is het werkingsmechanisme van een behandeling?

Waar twee botten bij elkaar komen zit een gewricht en dit gewricht moet gestuurd worden. Dit is de taak (functie) van het gewrichtskapsel. Het kapsel kan gezien worden als een sok die om een gewricht zit en bestaat net als een sok uit allerlei aparte draden die samen het geheel vormen. De draden moeten een bepaalde treksterkte hebben om het gewricht optimaal te kunnen sturen. Zijn deze te slap dan loopt het gewricht te snel vast en is er sprake van stijfheid/bewegingsbeperking. De draden die het gewricht sturen zijn collagene vezels. Collageen is een type bindweefsel.

Rekprikkel

Tijdens de behandeling geven wij deze vezels een rekprikkel met onze vingers. Dit doen we door sturing te geven aan het gewricht, waardoor het kapsel tijdens de beweging die we maken op spanning komt. Tijdens deze rekprikkel ontstaat er een elektrisch stroompje in de vezels, doordat positief en negatief geladen bouwstenen van de vezel langs elkaar worden getrokken. (Hier voelt u niks van – dit gebeurt continu in het eigen lichaam.) Dit stroompje prikkelt het zenuwstelsel om een proces in werking te zetten dat als herstel- of veranderproces kan worden gezien. As gevolg hiervan worden de collagene vezels uiteindelijk sterker en strakker en gaan ze het gewricht beter sturen.

Als de sturing van het gewricht verandert, verandert de manier waarop het lichaam beweegt. Op den duur verandert ook de positionering van de gewrichtsketen.