Collageen bindweefsel

Door middel van een behandeling met manuele therapie e.s. veranderen wij de sturing van een gewricht. Deze verandering in sturing kan tot stand komen door het collageen bindweefsel te beïnvloeden. Wij beïnvloeden dit bindweefsel door tijdens de behandeling een rekprikkel te geven met onze handen.

Wat is collageen bindweefsel?

Het eiwit Collageen is onderdeel van een veel voorkomende stof in het lichaam: het bindweefsel. Bindweefsel zit overal in het lichaam en zorgt voor verbinding en steun. Bindweefselstructuren bestaan uit een cel met een grote hoeveelheid  tussencelstof eromheen. Vaak maken de onderlinge cellen door de hoeveelheid tussencelstof geen contact met elkaar.

De functie en plaats waar bindweefsel ligt bepaalt hoe het eruit ziet. Zo kan het bijna vloeibaar zijn (losmazig bindweefsel) of vast (bijvoorbeeld kraakbeen of bot). De vezels liggen in een matrix, die bestaat uit amorfe componenten zoals koolhydraat (glycosaminoglycanen), proteoglycanen en eiwitmoleculen (glycoproteïnen).

Door de verschillende samenstellingen van de vezels zijn er 3 soorten bindweefsel te onderscheiden: collageen, reticulair en elastisch.

Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. Wij richten ons op de collageensoort die deel uitmaakt van het gewricht, dit wordt ook wel het gewrichtskapsel genoemd. Collageen heeft een trekvastheid gelijk aan die van staal. Door deze grote trekvastheid is het kapsel in staat de gewrichten te sturen tijdens zeer uiteenlopende en dynamische bewegingen onder soms grote krachten.

Er zijn in totaal meer dan 25 verschillende typen collageen waarvan 90% het type I. Type I t/m IV zijn verreweg het belangrijkste en komen het meest voor.