Veelgestelde vragen

Valt de verzekering Manuele Therapie e.s. onder fysiotherapie?

Deze vorm van manuele therapie valt buiten de fysiotherapie of fysio-manuele therapie.

Lees meer over verzekeringen en Manuele Therapie e.s.

Waarom moet ik een handdoek meenemen?

We gebruiken tijdens een behandeling meerdere handdoeken. Deze worden aangeleverd en gewassen door de praktijken waar wij de ruimtes huren. Het volledig gebruik maken van deze faciliteit is een makkelijke optie, waar wij toch niet voor willen kiezen. Omdat in de praktijk na gebruik de handdoeken in de was gaan levert dit een flinke stapel was op per dag. Wanneer iedereen een handdoek meeneemt scheelt dit per dag een compleet gevulde wastrommel. Hierbij gaan we er van uit dat u uw eigen meegebrachte handdoek thuis nog even gebruikt alvorens hem te wassen. Dit scheelt per jaar z’n 300 wassen waar geen water voor gebruikt hoeft te worden en waspoeder in het milieu voor terechtkomt!

Lees meer over wat u verder mee kan nemen naar een behandeling.

Kan ik blijven sporten tijdens het behandeltraject?

Ja, dat is mogelijk. Wij adviseren alleen de eerste 3 dagen na de behandeling niet de sporten. Het is het wel aan te raden om de intensiteit en risico’s aan te passen. De intensiteit door rustig, zonder piekbelastingen te bewegen. Springen, duiken, vallen en explosieve training zijn voornamelijk in de eerste week na de behandeling niet handig om te doen. Het risico op blessures kan verlaagd worden door bekende, al vaak getrainde bewegingen te herhalen en geen nieuwe oefeningen te gaan uitvoeren.

Dit advies is gebaseerd op de opbouw en het herstel van collageen bindweefsel. Lees hier meer over in het Kenniscentrum

Wat moet ik doen wanneer ik een na-reactie heb?

Het belangrijkste is om de activiteit die u aan het doen bent aan te passen aan wat uw lichaam op dat moment aangeeft. Ga wel rustig door met bewegen. bewegen is de sleutel tot verbetering in functioneren. Pas de intensiteit wel aan aan wat u op dat moment voelt. Gestelde doelen als “dat raam moet afgezeemd” of “ik moet nog maar 3 km” zijn de valkuilen. Op het juiste moment rust nemen voorkomt vervelende terugval en verlenging van ongemak.

Als er toch na-reacties komen, wat kan ik dan verwachten?

Deze reacties kunnen plaatsvinden binnen de eerste 14 dagen na de behandeling. Ze komen op en verdwijnen dan meestal binnen 3 dagen. Eigenlijk kunnen de reacties in twee categorieën worden ingedeeld, namelijk reacties die te maken hebben met actie en reacties die te maken hebben met rust.
Enkele voorbeelden van actie zijn:

  • het hebben van spierpijn, trekkend of zeurend gevoel in de spieren
  • zweetreacties, opvliegers en roodheid van de huid
  • een opgejaagd of alert gevoel
  • een beperkt gevoel in bewegen

Enkele voorbeelden van rust zijn:

  • het hebben van een gevoel van ongecoordineerdheid, dronkenmansgang, eerder geneigd zijn tegen dingen aan te lopen of omver te stoten
  • koudereactie, wit worden van de huid of kippenvel
  • een slap, zwaar, ontspannen en loom gevoel met de neiging tot slapen
  • ongeconcentreerd of dromerig zijn

Lees meer over wat te doen met een na-reactie.

Kan een behandeling na-reacties geven?

Ja, een behandeling kan na-reacties geven, dit hoeft echter niet. Sommige mensen ervaren totaal geen na-reactie, anderen veel. Het licht volledig aan de individuele situatie hoe gevoelig uw lichaam is voor het effect van een behandeling. Het wel of niet hebben van een reactie heeft geen voorspellende waarde op het wel of niet slagen van de behandelingen in het oplossen van uw klacht.

Lees meer als er na-reacties komen.

Hoe lang duurt het voordat ik van mijn klachten af ben?

Dit is sterk afhankelijk van de duur, aard, oorzaak en uitgebreidheid van de klachten. De tijdsduur varieert van enkele weken tot een jaar. Tijdens het eerste contact geven wij aan wat onze verwachting is van de duur van uw herstel.

Lees meer over de behandelmethode Manuele Therapie e.s.

Kan de rekening niet als fysiotherapie of fysio-manueeltherapie worden gedeclareerd?

Nee, dit kan absoluut niet! In het verleden zijn leden van het VMT, die tevens fysiotherapeut waren, tegemoet gekomen aan verzoeken om onder het kopje fysiotherapie te declareren door 1 behandeling in tweeën te factureren. Aangezien fysiotherapie de helft van de tijd en de helft van het bedrag is lijkt dit voor de hand te liggen. Tijdens vele jaren van juridische processen zijn de therapeuten wel in het gelijk gesteld, maar is tevens aangegeven dat dit in de toekomst verboden is. Wij kunnen dus niet ingaan op het verzoek om onder fysiotherapie te declareren. Dit is fraude.

Lees meer over verzekeringen en Manuele Therapie e.s.

Doet een behandeling pijn?

Een behandeling is in principe pijnloos. Op plaatsen waar de meeste klachten zich bevinden of de meeste bewegingsbeperkingen zitten kan de behandeling gevoelig zijn.

Lees meer over de behandel methode Manuele Therapie e.s.

 

Wat moet ik meenemen naar een behandeling?

Naar een behandeling is het handig om het volgende mee te nemen: Badhanddoek of fleece deken (waar op u kunt liggen),Paspoort / ID kaart / rijbewijs voor het BSN nummer, Verwijzing van (huis)arts, als u die heeft (dit is niet noodzakelijk, want de zorg is vrij toegankelijk), Verslagen van eventuele eerdere behandelingen die u in uw bezit heeft.

Daarnaast vragen wij u direct af te rekenen en dit bij voorkeur per pin betaling te doen.

Stel hier uw vraag

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht